No entenc per què existeixen ajuts de la Generalitat per a cursar estudis universitaris per als alumnes de l’Alt Pirineu, l’Aran i el Solsonès (cosa que em sembla molt raonable: aquests joves s’han de desplaçar o canviar de residència per a fer estudis superiors, i això encareix notablement el cost d’estudiar respecte als que no necessiten fer-ho perquè tenen els centres universitaris prop de casa), però en canvi no poden accedir a ajuts semblants el jovent del Berguedà, el Ripollès o la Garrotxa, que també són comarques de muntanya.
Aquesta no és una situació nova, sinó que ja fa anys que dura, i suposa una discriminació evident per als estudiants de les esmentades comarques. I el pitjor és que es tracta d’una discriminació que acaba tenint conseqüències: el percentatge de població major de 10 anys amb títols d’educació superior és del 20,8% al Barcelonès, mentre que al Berguedà és només del 12,6% i a la Garrotxa del 13,2%, per posar un exemple.
Si el nivell educatiu de la població és un factor important del desenvolupament territorial, amb aquest tipus de greuge comparatiu estem posan les bases per a què la desigualtat entre el centre i la periferia de Catalunya creixi encara més en el futur.
PD: No veig que cap grup parlamentari plantegi aquesta qüestió en el debat de pressupostos de la Generalitat que actualment està tenint lloc.
Deixa una resposta