0

Un Gerent per a l’Ajuntament

L’Hospital de Sant Bernabé deu tenir un pressupost al voltant dels 16-17 milions d’euros l’any, i una plantilla que no arriba a tres-cents treballadors. En aquestes condicions, a tothom li sembla normal que hi hagi un gerent al seu capdavant; de fet, ens alarmaríem si no fos així.

El pressupost per al 2013 de l’Ajuntament de Berga és de 15,5M i té un centenar llarg de treballadors. No es tracta pas, doncs, d’una organització petita. Tampoc és una organització simple ni senzilla de portar; gestionar un Ajuntament és més complex fins i tot que gestionar  un hospital. Al capdavall, un hospital té bàsicament metges, infermeres i personal auxil·liar, i es dedica només a  temes de salut. Un Ajuntament, en canvi, toca moltes més tecles i molt més diverses (des de l’urbanisme fins a l’ensenyament musical, passant per la brossa, el  manteniment urbà, les polítiques socials, la seguretat, la cultura, els tributs, el transport urbà, l’aprovisionament i qualitat de l’aigua….). Així les coses, no seria convenient que un Ajuntament de la grandària del de Berga comptés també amb un gerent?

Certament, no estem pensant en algú que simplement porti l’etiqueta de “gerent” (perquè el nom no fa la cosa) sinó d’un professional de la gestió de veritat, algú centrat en l’eficàcia i l’eficiència, i amb coneixements i experiència en l’art de manejar organitzacions i serveis públics.

No s’hi val a objectar que d’això ja se n’ocupen els secretaris municipals.No és aquesta la tasca dels secretaris, ni -a la pràctica- es solen dedicar gaire a això. Prou feina tenen ja amb les responsabilitats que els resulten pròpies, que són les lligades al seu perfil de jurista (el perfil de gerent és tot un altre).

Tampoc és cap argument contra la gerencialització advertir que costariadiners. És clar que costaria diners, i no pas pocs -com d’altres professionals municipals-, però un bon gerent ens n’estalviaria molts més, i aconseguiria nous recursos addicionals. Des d’aquest punt de vista, fóra un bon negoci.

De totes formes, els beneficis de tenir gerent (i d’instaurar un sistema de gestió gerencial, quelcom que va més enllà de cobrir una plaça) serien molts més que no els purament econòmics. Ho hauríem de notar tant o més en coses com l’agilitat dels tràmits administratius,  la qualitat dels serveis públics o la satisfacció dels treballadors municipals (perquè sense polítiques de recursos humans modernes, difícilment tindrem treballadors eficaços i motivats).

En conclusió, potser per a aquest mandat municipal a Berga ja hem fet tard, però tenir un gerent  hauria de ser un objectiu irrenunciable de cara al període 2015-2019.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada