0

Tindrem banda ampla de veritat?

La propera arribada de la fibra òptica al polígon industrial de Berga és una magnífica notícia (sempre, és clar, que un cop allí hi hagi un operador disposat a comercialitzar-la). Per a les empreses, l’amplada de banda és un factor primordial de competitivitat; segons un estudi de l’OCDE recollit per l’ACEB, per cada augment del 10 % en la velocitat de banda ampla, la productivitat d’una empresa o regió augmenta en un 1,5 %. En alguns casos, a més, tenir o no tenir banda ampla és una qüestió de pura viabilitat i supervivència. I donat que la fibra òptica és l’alternativa capaç de proveir una major amplada de banda a un cost més raonable i amb millors prestacions, aleshores és natural que ens preocupi disposar-ne.

Però no només les empreses depenen de l’amplada de banda que puguin aconseguir.  La banda ampla és l’electricitat del segle XXI, i revoluciona totallò que toca: els serveis (pensem en la telemedicina o en l’elearning), la cultura (a través d’Internet, llegim llibres i diaris, veiem pel.lícules i televisió, escoltem música via Spotify…), la qualitat de vida (gràcies a les TIC ens informem en base a google, els blogs i els diaris digitals, i ens divertim mitjançant jocs en línia, i comprem a distància), la relació amb l’administració i el govern (els terrenys de la ciutadania digital i la participació online), les xarxes socials, els mòbils (l’emergent 4G és impensable sense fibra òptica), etc, etc.

Doncs bé, tenint en compte que el consum de banda ampla creix exponencialment, l’actual ADSL -basat en el cable de coure de tota la vida- amb què actualment ens hem de conformar a la comarca ben aviat no donarà més de si, i aleshores el Berguedà pot quedar escanyat. El problema no és pas que la fibra òptica que ha de prendre el relleu al cable coaxial no estigui ja present a la comarca: fa temps que hi és. El problema és que cap operadora no està disposada a fer la inversió necessària per a fer-la arribar fins a les empreses i les llars i donar-los servei. I és que, per a les operadores, a Berga no som tan rendibles com les grans ciutats, i en els nuclis rurals poc habitats i dispersos de la comarca no ho som gens. I com que les telecomunicacions no es consideren servei universal, depenen de les lleis del mercat, que en aquest cas ens són desfavorables.

Aixì les coses, si el Berguedà venç aquest obstacle i acaba tenint banda ampla de veritat (100 Mb/s), la nostra llunyania física dels grans centres urbans no tindrà tanta importància, i se’ns obriran noves perspectives; entre altres coses, podrem atreure empreses i nous residents,  aminorarem la fuga de talent i ens projectarem enfora. En canvi, si no en podem gaudir o no ens arriba a temps -el temps és un factor crític!-, perdrem posicions en tots els terrenys i esdevindrem més perifèrics encara. Ens hi juguem massa, doncs, com per a poder permetre’ns restar passius. Ajuntaments, empreses (1) i usuaris hauríem de prendre la iniciativa. Si abans dèiem que la banda ampla és l’equivalent avui al que va representar l’electricitat en el seu dia, si no apostem i ens mobilitzem per la banda ampla és com si optéssim per un futur en què quedaríem condemnats a il.luminar-nos amb espelmes, a escalfar-nos amb la llar de foc i a fer anar les màquines a força de braços. El dilema és diàfan: o autopistes de la informació, o camí de carro.

(1) Sembla que l’empresa berguedana Xarcom vol intentar-ho. Seria bo que se li donessin totes les facilitats possibles. En tot cas, li desitgem molta sort.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada