0

Sobre la Biblioteca de Berga

Llegeixo al Regió7 que la Biblioteca de Berga ha perdut 10.600 visitants en el curs dels darrers quatre anys (degut a què, a conseqüència dels ajustaments, ha obert menys dies). Tot i així, al 2013 va tenir 58.193 usuaris, va fer 40.233 préstecs i va organitzar 269 activitats, mentre que el nombre de socis amb carnet pujava a 9.692 -xifres que no estan gens malament.

A més de la crisi, les biblioteques -com tots els serveis- també experimenten els efectes dels temps que vivim i en particular els canvis en les necessitats dels usuaris i la digitalització creixent de tots els àmbits (que en el cas que ens ocupa transforma els formats de la informació, les maneres com s’hi accedeix i utilitza, els processos i serveis, el rol dels mateixos bibliotecaris, la forma d’organitzar-se…). Així, més enllà de la funció clàssica de ‘casa dels llibres’, avui dia una biblioteca ha de ser sobretot un lloc d’accés al coneixement -en qualsevol dels seus suports- i a la cultura, i un agent actiu d’alfabetització informacional. És essencial, doncs, la missió de motor cultural del territori que les biblioteques tenen encomanades.

En el cas de la Biblioteca de Berga, aquest paper s’ha jugat amb eficàcia. A més, això s’ha pogut fer comptant amb mitjans materials notables: les instal.lacions i el complet fons de què es disposa actualment (56.281 documents) no tenen res a veure amb les condicions dels temps heroics de la biblioteca del passeig de la Pau, quan l’abnegada Leonila Boixader intentava posar ordre en una sala sempre massa esvalotada per la barreja de nens, joves i adults.

Com déiem abans, però, la crisi també ha passat factura a la Biblioteca ‘Ramon Vinyes’ i l’ha obligat a reduir el personal i els dies d’obertura. La qüestió és: resulta inevitable, això? D’entrada s’ha de dir que aquesta biblioteca està prestant servei a usuaris no només de Berga, sinó de molts altres municipis de la comarca, mentre que, com a Ajuntament, només el de la capital del Berguedà hi aporta finançament (l’altre partnerés la Diputació). Però deixant aquest tema al marge, jo em pregunto: no es podria obrir una línia de col.laboració ciutadana amb la bibioteca des del voluntariat? Entenc els recels dels treballadors i dels sindicats quan es planteja l’ajut de voluntaris en la prestació de serveis públics, però en època de crisi l’alternativa és la que ja hem viscut: el tancament de la biblioteca en temps de vacances. Aleshores, per què no fomentar la creació  d’un grup de “Amics de la Biblioteca Ramon Vinyes” i permetre que, per exemple a l’estiu i sempre sota la guia d’una professional, la gent donés un cop de mà? (duent a terme activitats, vigilant la canalla, tornant llibres i materials al seu lloc…). De ben segur que hi hauria persones interessades en participar d’una tal experiència.

De totes maneres, l’existència dels Amics possibilitaria portar laparticipació ciutadana molt més enllà, fins i tot si es descartés la seva implicació en el funcionament quotidià del centre: els amics podrien suggerir i coorganitzar conferències i tallers a realitzar, podrien proposar llibres i materials a comprar, podrien ajudar a crear continguts i nous espais digitals, podrien opinar sobre la marxa de l’equipament, podrien implicar-se en la captació de nous usuaris, etc. I és que, al capdavall, si la raó de ser dels equipaments públics és el servei als ciutadans i la seva satisfacció, què millor que donar-los veu i protagonisme?

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.