0

Sobre el Brexit

La Gran Bretanya ha decidit marxar de la Unió Europea. No és una bona notícia, però es pot i s’ha de mirar des de diferents perspectives:

  1. No som ningú per qüestionar allò que els britànics vulguin fer amb el seu estat. Ens agradi o no, els pertoca només a ells decidir sobre el seu futur polític -i a nosaltres sobre el nostre-. Per cert, no crec que a ningú se li acudeixi dir que, com que la diferència en vots entre els partidaris del brexit i els del remain ha estat escassa, això invalida el resultat del referendum.
  2. La marxa de la Gran Bretanya afebleix la Unió Europea i, en aquest sentit, ens perjudica també als catalans. Més enllà de les possibles repercussions econòmiques -limitades, al meu parer-, els europeus pintarem menys al món i viurem una llarga temporada d’autoflagelació i de tensions centrífugues, ja que n’hi haurà uns quants que voldran treure partit del que ha passat.
  3. La UE queda tocada (Gran Bretanya ja es veurà), però no s’acaba el món. En molts sentits, la Gran Bretanya ja no hi era, al projecte europeu (moneda, Schengen, estatus particular…) i, en molts sentits, hi continuarà essent (es trobarà la manera de què la interrelació entre persones i els intercanvis econòmics i culturals es mantinguin amb els mínims peatges, tal com ja es fa amb Noruega o Suïssa).
  4. Com tot esdeveniment, la sortida britànica de la UE és també una oportunitat. Oportunitat de revisar i canviar les maneres de fer que han portat als britànics -a vegades, de forma molt comprensible- a rebutjar el projecte europeu en curs: massa tecnocràcia, massa curtterminisme, dèficits democràtics i de sensibilitat cap a les persones…  I oportunitat d’aprofundir i culminar la unificació europea -preservant-ne sempre la diversitat i la subsidiaritat, és clar-, ara que ja Gran Bretanya ja no podrà frenar-la ni imposar-hi condicionaments. Però si,  enlloc d’això, la fugida britànica s’afronta a la defensiva i dóna peu a un replegament, aleshores potser també nosaltres ens haurem de preguntar si val la pena romandre en aquest club.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.