0

Recuperació econòmica vs economia low cost

Les dades de l’atur registrat diuen que al Berguedà a finals del 2014 hi ha cinc-centes persones menys sense feina que no pas dotze mesos abans. Aquesta evolució de les xifres de l’atur prova que deixem la recessió enrera i que enfilem el camí de la recuperació –que no serà ràpida, ni fàcil; res de triomfalismes, doncs.

Malgrat tot, podem ser optimistes: comptem amb noves eines per impulsar la creació de llocs de treball i de riquesa (com l’Agència de Desenvolupament) i, sobretot, tenim encara molts actius poc aprofitats i nombroses oportunitats de negoci a l’espera d’emprenedors que s’hi atreveixin.

En aquest context, però, ens podria passar que la pressa i la comoditat ens portessin a donar per bona qualsevol iniciativa econòmica, i que entenguéssim que la millor manera de fer viables les empreses berguedanes és retallant despeses i escatimant inversions; aleshores acabaríem desenvolupant una economia “low cost” (per cert, l’economia submergida també forma part del low cost).   Seria un error. Evidentment, és imperatiu ajudar a aquells que no tenen feina a arribar a finals de mes i donar-los una expectativa de futur, però alhora hem d’apostar per un model d’economia comarcal que resulti sostenible en el temps i que permeti a la gent guanyar-se dignament la vida.

Doncs bé, per a això ens calen empreses competitives.I avui dia, la competitivitat de les empreses no passa per fabricar o servir més barat que ningú altre, sinó per aportar més valor afegit, quelcom que implica produir béns i oferir serveis excel·lents i diferenciats. Just el contrari del “low cost”. Quan parlem de turisme de qualitat, de clústers o de serveis basats en el coneixement, ens estem referint a això.

Les claus per a aconseguir-ho són conegudes: formació, innovació, internacionalització, integració de la tecnologia, major dimensió… i, sobretot, ambició en els plantejaments. Si encarem els reptes i oportunitats que abans mencionàvem amb aquesta actitud, el Berguedà tindrà un futur econòmic esperençador: es podran pagar bons sous, hi haurà feina també per a la gent més formada, les empreses tindran més beneficis, i les Administracions ingressaran més tributs.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.