0

Objectiu: créixer

Al Berguedà tenim un problema de fons del qual no acostumem a ser prou conscients: ens falta massa crítica. Som 41.000 habitants, no prous com per a justificar segons què. I com que, sense demanda no hi pot haver oferta, al capdavall això té conseqüències sobre coses com el nombre de serveis a l’abast, els preus del comerç, la varietat en els cicles formatius que es poden cursar, o la viabilitat o no de tenir un cinema a Berga, per exemple. El problema, però, té solució, al menys en part: hem de créixer.

És evident que no es tracta d’incrementar la població il·limitadament, perquè volem preservar aquest caràcter de ciutats i pobles “a escala humana” que és la clau de la qualitat de vida que tenim. Però augmentar el cens moderadament ens aniria bé. Parlo de tenir una Berga que estigui entre els 20.000 i els 25.000 habitants (la qual cosa, a més, faria que rebéssim força més diners de l’Estat) i alhora d’un Berguedà que arribés a 50.000-60.000 persones, per exemple (perquè si creix Berga a costa de la comarca, com ha venint passant darrerament, farem llavors un mal negoci tots plegats).

Amb aquestes xifres, tindríem més botigues (algunes d’elles especialitzades), hi hauria més oferta d’oci i de formació, les entitats es revifarien -tindrien més socis potencials-, les freqüències del transport públic es reforçarien, hi hauria més números que es construís un segonCAP a Berga, etc.  I tot i això, el Berguedà seguiria sent una contrada tranquil·la i sostenible: d’entrada, el parc d’habitatges buits que tenim ara mateix ja permetria absorbir bona part d’aquest creixement sense haver de replantejar l’urbanisme.

Ara bé, per poder créixer en població primer hem de créixer econòmicament: s’ha de crear feina, i augmentar el nombre i facturació de les nostres empreses. En aquest sentit,  la crisi és el nostre primer enemic. En canvi, si hi ha llocs de treball, aleshores tindrem també més dinamisme demogràfic (hi hauran més naixements), ens marxaran menys joves (recordem que la fuga de talent afecta ja a un de cada dos joves  berguedans amb estudis) i atraurem gent de fora (podem i hem d’aspirar a atreure professionals que busquen un entorn de natura i benestar, emprenedors a la recerca d’oportunitats, i gent gran que decideixin passar els seus darrers anys reposadament). De fet, necessitem de les tres coses (per tant, creixement natural i saldo migratori -entrades menys sortides- positiu) per a assolir aquelles xifres objectiu que apuntàvem a l’inici. De pas, rejoveniríem la comarca.

En conclusió, el creixement poblacional és un objectiu ni urgent (més aviat cal situar-lo en el mig termini) ni imprescindible, però sí interessant.

(Article publicat al TastaelBerguedà, núm 2)

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada