0

Les meves associacions professionals

L’Associació Catalana de Gestió Pública

acgestiopublicaA principis dels anys noranta, el moviment de la Nova Gestió Pública (NGP)  tot just era incipient, a casa nostra. Els anys vuitanta havien estat els de l’eclosió dels ajuntaments demòcratics i els de la restauració de la Generalitat. Ajuntaments i Generalitat havien estat massa ocupats en créixer, donar servei i consolidar-se, i el què passava per davant delcom.  Pero als noranta, amb una important crisi pel mig, els pressuposts públics varen deixar d’experimentar increments anuals de dues xifres, i es començava a demanar comptes a les institucions i als seus dirigents. Feia poc que s’havia posat en marxa el Màster en Gestió Pública (MGP) de la UAB -l’únic del moment, i d‘una gran exigència: era un programa de dos anys a dedicació completa, amb només una vintena de places i amb uns plantejaments ambiciosos inspirats per exemples com els de l’ENA francesa: es tractava de formar les futures elits del món públic català-. L’ànima de tot plegat era el catedràtic Joan Subirats.

Vaig tenir la sort de formar part de la segona promoció del MGP, i va ser la gent de les dues  primeres i úniques promocions  del programa fins a aquella data qui vàrem decidir fer alguna cosa per impulsar les reformesque calien de l’administració i per omplenar el buit que detectàvem a nivel d’articulació de la gent interessada en la gestió pública.

Amb aquest objectiu vàrem fundar l’Associació Catalana de Gestió Pública, de la qual vaig ser nomenat el primer President, i a la qual he seguit sempre vinculat (formant part de les successives executives que ha tingut fins a l’actualitat).

L’ANÈCDOTA: Quan vàrem fundar l’Associació, vàrem haver de registrar-la, és clar, i en aquell moment vàrem ensopegar amb una de les malalties que precisament naixíem per combatre: el burocratisme, la rigidesa funcionarial i l’intervencionisme injustificat. Així, quan  vàrem presentar els nostres Estatuts davant del Departament de Justícia de la Generalitat, ens varen fer saber que no ens podíem anomenar “Associació Catalana de Gestió Pública” (es veu que era un nom massa genèric pel seu gust), sino que ens havíem de posar com a nom “Associació Catalana per a la millora de la Gestió Pública”. Òbviament, vàrem fer el canvi nominal -de manera que ara ens diem tècnicament Associació Catalana per la Milllora de la Gestió Pública-, pero mai hem fet servir públicament –ni tan sols quan ens hem relacionat amb les institucions públiques i la mateixa Generalitat- altre nom que el que lliurament havíem triat. Faltaria més.

Des de l’Associació hem fet molt bona feina, d’aleshores ençà. S’ha dut a terme dos notables i multitudinarisCongressos de Gestió Pública, que han deixat un llegat de propostes i reflexions molt interessants; s’ha intervingut al Parlament de Catalunya donant la nostra opinió sobre l’estat i les necessitats de les administracions i les polítiques públiques; s’han fet desenes d’activitats (des dels tradicionals debats per a contrastar programes cada cop que hi ha eleccions, fins a accions de formació); s’ha treballat com a lobbiei com a think tank… En definitiva, l’ACGP és un lloc de trobada de tots els que tenim una preocupació per la millora i la renovació de l’àmbit públic català: directius i professionals públics, acadèmics, consultors, etc.

El Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració

A iniciativa meva, des de l’ACGP recentment hem promogut, a més,  unFòrum d’entitats per la reforma de l’administració, on junt a l’ACGP s’hi han integrat col.legis professionals -el d’Enginyers Industrials, el de Politòlegs i Sociòlegs, i el d’Economistes-, associacions patronals –Cambra de Comerç de Barcelona i CECOT-, grans institucions acadèmiques  -ESADE a través del seu Club de Gestió Pública, l’IESE a través del seu Centre Públic/Privat, i el Cercle d’Economia a través de la seva Fundació-, plataformes  cíviques com la Taula del Tercer Sector, i agrupacions de professionals com l’ATAGEC.  És un petit miracle que organitzacions tan dispars ens haguem posat d’acord per reflexionar conjuntament i fer propostes plegats en relació al nostre sector públic, en una iniciativa que no té precedents.

Actualment dinamitzo aquest Fòrum, que a banda de permetre l’intercanvi d’informació i la creació de xarxa entre els seus membres, ha generat ja dos documents notables:  una proposta sobre l’Estatut del Directiu Públic (que entenem que és una gran palanca de canvi), i una diagnosi general sobre l’àmbit públic amb una cinquantena de mesures per a posar-lo a dia. Val a dir que no ens limitem a escriure i suggerir, sino que duem a terme un actiu programa de lobbying per a portar endavant les nostres propostes.

Així, el dia 3 de setembre, hem anat a presentar al President Mas 30 propostes per a la reforma de l’Administració. El President ha estat receptiu, s’ha compromès a crear una comissió de seguiment, alhora que ha anunciat un calendari i diferents mesures que aviat es faran públiques. Sembla que va de bò. Millor, perquè ho necessitem. L’Administració és la nostra primera gran infraestructura d’Estat. En tot cas, hem agendat ja una reunió amb la vice-presidenta Ortega per a entrar en detall en cada una de les nostres propostes, conèixer els plans del govern, i veure com hi podem ajudar.

Nota de premsa:  http://ow.ly/owBfs

Document: FERA Per la reforma de ladministració

 

 

 

Col.legi Oficial de Politòlegs I Sociòlegs  

logocolpisÉs el col·legi dels que ens dediquem a l’àmbit públic i social (el món de la ciència política, la gestió pública, la sociologia, el màrqueting electoral…). En un parell d’ocasions hi he impartit cursos sobre màrqueting polític i electoral.

Formo part igualment d’altres entitats professionals: l’Asociación Española de Ciencia Política, la Sociedad Española de Evaluación, l’European Association of Political Consultants…  Plataformes interessants per a estar al dia d’aquestes disciplines.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.