0

La bona feina de la Taula d’Entitats Socials de Berga

(Reflexions sorgides després de reunir-me amb Caritas i Creu Roja de Berga)

La crisi ha disparat les problemàtiques socials a atendre i ha ampliat el perfil de les persones que requereixen ajut –perfil que ara abasta gent de totes les edats, sexes i procedències-, i això es fa sempre més evident en el nivell local, degut a la seva proximitat a la gent. D’altra banda, com que en paral·lel a l’augment de les necessitats socials hi ha hagut una disminució dels ingressos públics, les administracions en general i els ajuntaments en especial s’han trobat curts de recursos (econòmics, humans i de tot tipus) per fer front a la nova conjuntura.

Davant d’aquesta realitat, en ciutats com Berga s’ha decidit donar prioritat a les polítiques socials (que vol dir deixar de fer, fer menys o no iniciar altres coses per a concentrar-se en l’objectiu de la cohesió social), i al mateix temps s’ha optat per reforçar la col·laboració amb les entitats socials locals. Pel que fa a això darrer, es pot estar molt satisfet: la constitució de la Taula d’Entitats d’Ajuda Social ha permès coordinar més eficaçment la tasca de tots els actors. Per posar només un exemple, cal pensar que veníem d’una situació en què hi havia fins a cinc entitats que repartien aliments, i per tant l’entrega d’ajuda resultava ineficient i es desorientava als usuaris; ara això ja no passa. La Taula també ha fet possible tenir una diagnosi més afinada de la problemàtica actual, compartir informació i consensuar criteris (com els de la valoració de casos), i a més ha creat una complicitat entre agents que facilita molt el resoldre dificultats i sumar forces sempre que cal. Quan tothom entén que del que es tracta és de donar una bona resposta a aquells que ho necessiten i que les pugnes pel protagonisme no tenen sentit en aquest camp, hi ha molt de guanyat.

Si a més resulta que tant els serveis socials municipals com les entitats de la Taula estan fent cada una d’elles una feina magnífica, aleshores s’entén que a Berga, malgrat que molts dels nostres veïns han patit o estan patint directament la crisi, s’ha estat capaç d’evitar que ningú quedés enrera.

Déia que les associacions han fet bona feina. Però quina? Caritas s’ha especialitzat en la distribució d’aliments, encara que fa moltes altres coses: des de reforç escolar fins a donar ajudes puntuals o organitzar programes d’orientació laboral i cursos de llengua i cultura. Pel seu cantó, Creu Roja s’ocupa de les ajudes als nadons, tot i que també fa moltes més tasques i serveis: atenció a la gent gran, transport adaptat, socors i emergències, accions de sensibilització, formació, creu roja joventut…  D’altra banda, tant Caritas com Creu Roja i l’Ajuntament gestionen el servei Ocupa’t, que té l’objectiu de millorar l’ocupació. Per últim, altres entitats que també formen part de la Taula són el Grup Horitzó (que té encomanats els temes de roba i mobles, i que fa una tasca important d’integració de persones amb risc d’exclusió social) i Mans per l’acció solidària.

La bona feina feta és tant quantitativa com qualitativa. I és que no és només una qüestió de ser molts a fer feina –essent això, important, és clar, i constatant que el conjunt d’aquestes associacions mobilitzen molts voluntaris i molts recursos-. També es tracta de com es fa la feina. En aquest sentit, les entitats de la Taula aporten uns valors i una manera de fer (propera, compromesa i amb visió integral de la persona, sense deixar de ser professional) que fa la diferència.

Així les coses, de cara als propers anys, en què la crisi econòmica pot anar remetent, però les necessitats socials continuaran existint, caldrà continuar prioritzant les polítiques socials, i seguir apostant pel treball en xarxa en base a la Taula, que ha demostrat que ens ajuda a tots a optimitzar el profit que treiem dels recursos disponibles i a evitar duplicitats i picaresques. Igualment, caldrà aprofundir en la idea d’empoderament dels usuaris, és a dir, donar-los un paper actiu i proporcionar-los eines per a sortir-se’n i oportunitats per a enfortir la seva autoestima i per participar de la comunitat –també com a voluntaris que poden aportar.

Finalment, serà bo exportar el model de treball conjunt de la Taula a altres àmbits. En realitat, amb la Taula s’està practicant (potser sense ser-ne conscient i sense referir-s’hi amb aquest nom) el model de “govern relacional” pel qual cada cop aposten més ciutats, un model que no és cap teoria abstracta de moda  sense connexió amb la realitat, sinó la resposta adequada als temps actuals. Recordem en què consisteix això del govern relacional: hi ha àmbits en els quals les administracions públiques no poden fer-s’ho soles, bé perquè els problemes o reptes als quals s’enfronten són massa complexes o perquè simplement no tenen els mitjans suficients (econòmics i d’altres tipus) per a resoldre’ls. Alhora, hi ha àmbits en què encara que els poders públics poguessin actuar sols, no seria desitjable que ho fessin i que prescindissin de la col·laboració que poden prestar persones a títol individual, entitats, empreses, els propis beneficiaris… S’imposa, doncs, treballar plegats, fent cadascú allò que millor sap fer. De ben segur que en els propers anys veurem moltes més iniciatives d’aquest tipus, i l’exemple de la Taula berguedana serà un referent.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.