0

Gent Notable

L’informàtic Topi Tupjanov acaba de publicar un mapa, disponible a Internet, on apareix la persona més “famosa” de cada ciutat o poble -en el benentès que a cadascú se l’associa al seu lloc de naixement-. El mapa es basa en una gran base de dades -amb 2,29 milions de persones ‘notables’ d’arreu que han viscut des de l’any 3500aC fins al 2018- feta per investigadors francesos i nord-americans a partir de les entrades de la Wikipèdia i de Wikidata; cada individu hi té assignat un número d’ordre de notabilitat (no queda clar conforme a quins criteris) i és catalogat segons el seu àmbit sectorial.

Els resultats són a vegades previsibles i altres no tant. Vegem-ho. Els personatges més “populars” als caps de comarca de la Catalunya central són el literat Ramon Vinyes (Berga),  l’actriu Assumpció Balaguer (Manresa), el filòsof Jaume Balmes (Vic), el pintor Pere Borrell del Caso (Puigcerdà),  el també pintor Francesc Ribalta (Solsona) i el polític Rafael de Casanova (Moià). Si això vol dir alguna cosa, el retrat que en surt d’aquetes comarques no és pas negatiu, tot i que hi resulta significativa l’absència de dones (reflex del que han estat els darrers 5500 anys).

Amb tot, l’home més notable de tots els nostres conciutadans presents i passats no és cap dels citats, sinó… en Pep Guardiola (Santpedor), que és el 1529è del rànquing general (que inclou tots els països de la Terra i tots els temps!!).  Pel seu cantó, a nivell de Catalunya, la figura amb més projecció és Salvador Dalí (38è del rànquing mundial). Com a curiositat, a la dita base de dades de famosos Jesús de Natzaret té el número 204, Stalin el 24 i Hitler el 4. Queda clar, doncs, que es pot ser famós per bé o per mal. Us preguntareu qui és el número 1. Bé, Leonardo da Vinci ocupa el lloc 3, Donald Trump el 2 i l’1 és per a Barak Obama. Una mica de biaix sí que sembla que hi ha, en aquesta classificació. Tot i que, en honor de la veritat, cal dir que els autors de la cosa adverteixen que no s’ha de comparar entre ‘notables’.  En tot cas, tots aquests personatges haurien de saber que, com va dir Aureli: “Tot és efímer, la fama i els famosos també”.

Pel que fa al Berguedà, entre els números 1 locals predomina la gent de cultura (el ja mencionat Vinyes a Berga, la polifacètica Elena Jordi a Cercs, l’escultor Jean Pous a Sant Julià de Cerdanyola i  el mestre d’obres Josep Graner a Casserres). Per gremis, els segueixen els homes de ciencia, amb 3 primeres posicions: el doctor Vilardell (Borredà), el físic Lluís Torner (La Valldan) i el sociòleg Vicenç Navarro (Gironella). Després venen els esportistes -el pilot Marc Coma (Avià) i el futbolista Oriol Rosell (Puig-reig), aquest darrer líder comarcal absolut i 65.973è del rànquing internacional-; i finalment hi ha els militars i polítics -Josep Busoms (Vallcebre) i Joseph de Pons (Montclar).

Tots els esmentats varen fer mèrits per a tenir l’honor que avui parlem d’ells. I molts i moltes altres també, però com que només hi pot haver un número 1 per municipi, es queden sense la glòria. Ara bé, la fama sempre té dues cares. I és que, com va dir algú alguna vegada: “Una celebritat és una persona que treballa dur tota la seva vida per arribar a ser coneguda, i després utilitza ulleres fosques per evitar ser reconeguda”. Per això cal repetir un cop més allò de ‘ves amb compte amb el que desitges, no fos cas que ho obtinguessis’…

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.