0

Europa i el Berguedà, encara

Durant la campanya electoral que abans-d’ahir finia, es va parlar poc de com la Unió Europea incideix sobre el Berguedà. Ni els candidats ni els mitjans de comunicació varen fer gaire èmfasi en aquest aspecte, que en canvi pot ser força rellevant. I com que, malauradament, fins d’aquí a 5 anys no en tornarem a parlar, val la pena dedicar-hi un darrer article.

Deia que es va debatre poc sobre com ens afecta Europa, i no em refereixo només a la influència i als condicionants generals que representa per a la nostra comarca formar part del marc europeu, representats per coses que van de la lliure circulació de persones i de béns fins als diners que -sense ser-ne conscients- paguem cada any a Brussel.les.

Em refereixo sobretot a les qüestions específiques del Berguedà. Per exemple, sense finançament europeu difícilment es farà mai realitat la plena conversió de l’E9 (l’E és d’Europa!) en una autèntica autovia de Barcelona a Tolosa. Igualment, el nostre sector primari ha d’estar molt pendent de les giragonses que va fent la PAC europea. Pel que fa a la resta de sectors econòmics berguedans, necessitem beneficiar-nos molt més dels fons de la Unió a què encara tenim accés. I hauríem d’explorar bé les possibilitats que es deriven dels programes socials i de ciutadania d’abast europeu i dels projectes de col.laboració transfronterera: és curiós com desaprofitem l’oportunitat que ens dóna tenir l’Estat Francès a només 50 quilòmetres.

Però tot plegat requereix que es preparin projectes i dossiers, i que després es dugui a terme una acció de lobbi efectiva impulsada des del territori i coordinada amb els eurodiputats catalans i la representació de la Generalitat a Brussel.les. En altres paraules: s’han de tenir idees, i s’ha de suar la cansalada, estudiant els temes, consensuant propostes, agafant avions, parlant idiomes i pensant com ho fan els decisors de la UE.

El problema (desídia i falta d’imaginació a banda) és que, com que no hem interioritzar prou el fet que l’europeu també és el nostre terreny de joc, no fem suficient atenció a aquest nivell econòmic, social, polític i administratiu. I això val tant per les persones com per les entitats o les institucions. Si fins i tot massa empresaris tot just arrel de la crisi han descobert que aquí al costat tenim un mercat immens de 500 milions de persones amb el qual és relativament senzill fer-hi tractes!

I això que fa gairebé trenta anys que som part de la Unió Europea… Trenta anys en què haurem passat de l’europapanatisme de considerar que tot el que es refereix a la Unió Europea és bo i ens solventarà els problemes (oblidant que l’actual Unió està feta a la mida dels seus Estats, egoïstes i miops) a l’euroescepticisme o a l’eurofòbia que carrega tots els morts a “Europa”. Ni una cosa ni l’altra. A la UE sí que se li pot aplicar allò de “millor units”, però ha de ser una Unió de veritat, plural i eficaç. Ara mateix està tot just a mig fer, i fins que no tinguem una unitat de debò a nivell de l’energia, les telecomunicacions, els serveis, la immigració, la política internacional o el sistema bancari, no anirem bé. Per això, la meva conclusió és que la Unió Europea deixa molt a desitjar, certament, però la solució és més Europa, no pas menys Europa.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.