0

Elogi del Konvent

Dissabte va tenir lloc una nova mostra artística al Konvent, l’espai cultural de Cal Rosal situat a l’antic convent –que havia estat alhora residència de les noies solteres de la fàbrica, i escola per a les filles dels treballadors-. A la jornada d’abans-d’ahir hi va haver protagonistes prou interessants, des de pintures de Rai Escalé fins a diversos DJs catalans interpretant música avançada i experimental.

Segurament, el que es fa al Konvent no és per a tots els públics (vull dir que els estils i les línies artístiques que hi trobareu no tenen per què agradar a tothom, perquè no són propostes fàcils -no busquen l´èxit comercial ni l’acontentar a quants més millor- i perquè, en qüestió de preferències, cadascú té les seves), però precisament perquè allí s’hi plantegen coses noves i arriscades, és important que hi siguin i que estableixin un diàleg amb els creadors i el públic locals.

En tot cas, em trec el barret davant l’empenta i l’eficàcia de la gent delmovimentpuntzero que gestiona tot plegat. En Pep Espelt i els seus col.laboradors han sabut consolidar una iniciativa que tenia pocs números per prosperar en una comarca més aviat tradicionalista en gustos i artísticament modesta (més que res, perquè els nostres creadors més insignes han marxat fora, on sovint han triomfat -com és el cas dels berguedans Porta i Boixader, dels quals enguany celebrarem aniversaris-).

La prova de l’èxit de l’invent és que des de l’any 2005 que es venen succeint les mostres Konvent.0 de Cal Rosal i  el peregrinatge a la comarca d’artitstes de procedències i orientacions d’allò més diverses. A més, aquest 2014 suposarà un salt endavant del Konvent, que multiplicarà les seves propostes.

Cal remarcar que tot això s’ha aconseguit sense subvencions ni ajuts públics, i sense afany de protagonisme ni de fer soroll per part dels impulsors, sinó simplement a base de molt d’esforç, motivació, recursos propis i capacitat d’engrescar molta gent.

Vista la feina feta i les perspectives de futur, tinc la sensació que, el dia de demà, el Konvent apareixerà en les biografies de molta gent de renom que, en un moment o altre hi hauran passat per a actuar-hi, per a gaudir-ne o per a fer-hi estades de creació. Cal Rosal resultarà ser així un nucli important de la cultura contemporània del país, amb projecció fins i tot més enllà de Catalunya.

Tot plegat és molt meritori. S’està donant un aprofitament a les instal.lacions d’un edifici del segle XIX que forma part del nostre patrimoni (evitant, de pas, que s’acabi de degradar), i s’està dinamitzant la cultura del Berguedà cobrint un buit significatiu, i això tant amb les activitats que s’organitzen com mitjançant la xarxa de relacions que es va propiciant i a través de les referències que el movimentpuntzero ens dóna de tendències i  coses que passen en mil llocs –referències canalitzades a través del blog  http://konventzero.blogspot.com.es

Si alguna cosa s’ha de lamentar, però, és que els projectes i les accions del Konvent no siguin més participades i més conegudes i reconegudes per la pròpia comarca. Sovint, al Konvent hi ha més gent de fora que no pas berguedans….

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada