0

Elogi del Barri Vell

El Barri Vell (la zona de la ciutat que queda dins de les antigues muralles) és, sense dubte, la part de Berga amb més encant i personalitat pròpia. Hostatja encara diversos punts neuràlgics de la vila (la plaça de Sant Pere, l’Ajuntament, l’Església de Santa Eulàlia…), manté un comerç de qualitat -però debilitat- al carrer Major, ofereix al visitant la possibilitat d’un passeig reposat i ple de detalls, supura història a cada passa… Però el temps no passa en va, i la degradació de molts edificis vells i el canvi demogràfic en la composició humana del barri amenacen de convertir-lo en un focus de problemes creixents. Ciutats com Lleida o Tortosa saben prou bé com de complicat pot ser revertir les dinàmiques negatives un cop es posen en marxa en aquests tipus de localitzacions, i quant fàcil és que els seus habitants siguin estigmatitzats….

Per això va ser oportú que en el seu dia es decidís dedicar a la zona un Pla de Barris. Gràcies a les inversions que s’hi han fet –tant per part de particulars com de les institucions públiques-, el nostre Nucli Antic va posant-se al dia sense perdre les seves arrels. (Nota al marge: altra cosa és que alguns dels beneficiats de les ajudes del Pla vagin complir fa temps la seva part del tracte -millorant els seus edificis- i portin anys esperant de cobrar, amb l’agreujant que ara Hisenda els vol fer cotitzar per uns diners que encara no han rebut!!).

Encara falta força per fer, és veritat (els dèficits són molts, i el propi Pla de Barris està a mig executar), i el repte de transformació que tenim en  aquesta zona no es limita a l’urbanisme: s’hi ha d’actuar també des del front social i des dels àmbits de la seguretat, el civisme, la cultura, els serveis i equipaments…. La intervenció ha de ser integral i amb perspectiva global de ciutat.  Però si, malgrat la crisi, mantenim l’interès per revitalitzar aquest barri i evitem alhora el risc de pretendre convertir-lo en una mena de petit parc temàtic, ens en sortirem.  Cal entendre-ho com una inversió: en el Nucli Antic tenim un dels grans actius de Berga, sigui a efectes d’identitat local, turístics, residencials (hi viuen més de dues mil persones, molts dels quals gent gran, immigrants i famílies amb pocs recursos) i econòmics i de serveis.

Calen, però, actuacions més decidides per facilitar la mobilitat i l’accessibilitat, tolerància zero envers els comportaments indesitjables (des dels dels especuladors immobiliaris fins als dels traficants de substàncies), noves idees per a dinamitzar la zona (que podrien anar al voltant de l’artesania, les entitats, la memòria històrica i la recuperació del patrimoni…), la materialització d’un projecte motor com el futur Museu de la Patum, i el compromís de tots per revitalitzar l’àrea: veïns, comerciants, administracions i entitats. Precisament, no vull acabar sense donar un particular reconeixement a la feina que estan fent les associacions de veïns del barri; ajuden a preservar una part de la ciutat sense la qual no podríem imaginar-nos Berga i sense la qual Berga no seria la mateixa

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada