0

El desenvolupament econòmic del Berguedà: condicions

En dos articles anteriors havia exposat la meva visió sobre els viaranys per on pot desenvolupar-se l’economia del Berguedà. Quedava pendent identificar les condicions que han de fer possible aquest desenvolupament. Anem a veure les principals.

En primer lloc, hauríem de parlar de les infraestructures, que són font de competitivitat. Tenim ja una bona autovia fins a Berga, i ha millorat força la carretera que ens connecta amb Vic. Queda pendent millores en les vies cap a Cardona, Solsona, Sant Llorenç i Ripoll i, sobretot, el desdoblament de la C-16 fins a la frontera (completar l’E9 és estratègic per a nosaltres, perquè acabaria amb la situació perifèrica de la comarca). D’altra banda, les telecomunicacions són l’altra gran infraestructura crítica: necessitem banda ampla de veritat (avui per avui, 100Mg/s) per evitar la fractura digital del Berguedà respecte a les àrees més dinàmiques del país.

En segon lloc, és vital que les nostres empreses tinguin més gruix. És difícil sobreviure i prosperar en un món globalitzat essent una microempresa; allò de preferir ser cap de ratolí que cua de lleó resulta suïcida. Cal créixer en volum i força, i això es pot fer de moltes maneres: mitjançant fusions, per la via de la capitalització, incorporant socis, firmant aliances estratègiques, cooperant en el si de clústers…

En tercer lloc, necessitem focalitzar les energies. Ja que no ho podem fer tot ni menys encara tot alhora, hem de prioritzar. Això és especialment obligat en el cas de les polítiques de promoció econòmica, que disposen de recursos limitats: s’ha d’escollir uns pocs projectes estratègics (aquells capaços de marcar la diferència) i centrar-nos en ells, sumant al seu voltant els esforços públics i privats.

Per últim, hi ha les persones: la seva preparació, actitud i talent. Ens cal augmentar els nivells migs de formació dels berguedans, per exemple dotant-nos de FP de grau superior i frenant la fuga de talent. Alhora, hem de generar més emprenedors, perquè encara que vinguin inversions exteriors -i les hem d’anar a buscar, no podem esperar que arribin soles-, no n’hi haurà prou. Preferiblement, emprenedors amb projectes innovadors i d’alt valor afegit (no més bars!), amb el suport de l’administració.

Aquest -la gent- és el factor i la condició més important de totes, i l’única imprescindible. Des de fora ens poden ajudar més o menys (i hem de reclamar aquesta ajuda), però la gent –nosaltres!- ja la tenim, i són les veritables cartes amb les quals jugarem aquesta partida.

Així les coses, crec que podem ser optimistes. Ens en podem sortir… si no ens resignem, tenim ambició i creativitat, som autoexigents, fem pinya i ens hi deixem la pell. Depèn de nosaltres.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada