0

El català de Mossèn Armengou

La “Crònica menuda de la ciutat de Berga” de Mn.Armengou no només és un llibre imprescindible per entendre la Berga de la segona meitat del segle XX, sinó també una obra deliciosa i instructiva des del punt de vista literari i lingüístic. En efecte, Mn Armengou hi exhibeix estil propi (planer, irònic, directe), vocabulari ric i saber fer d’home de lletres, com correspon a una persona culta d’una època en què el domini del llenguatge encara era un valor que cotitzava.

 Al llibre hi trobem mots de ressons arcaics (burot -funcionari-, sorges -soldats-, esmolets -ciclistes-, sebollir -enterrar-),  expressions populars (lapitança -el menjar-, fer el merda -presumir, fer-se veure-), berguedanismes (pivet -pi avet-, al cel ens tropiguem -per a quan s’acomiada un mort-,), frases ingenioses de collita pròpia (“Roda el món i torna… a la plaça del Forn”, “Berga, l’orinal del cel”, “degueren fer sempre més badalls que rots” -per descriure una família pobra-), dites de la comarca (“Avià, el poble del sac i del ganxo”, “a Espinubet -sic-, de la merda en fan paret”), construccions literàries (“els que havien evacuat la joventut”, “sol en doina” -en moviment-)…

 La riquesa del lèxic emprat fa enveja en comparació amb el català empobrit que es gasta avui. Heus ací un petit tast del vocabulari armengouenc:

Esbalçar=estimbar

Botir-se= empipar-se

Apariar= ajuntar

A pler= de gust

Ferir-se= tenir un atac d’apoplexia

Manifassejar= manejar arbitràriament afers que afecten una col·lectivitat o a altri

A balquena: en abundància

Trompejar= donar trompades

La cangrí= la presó

Clavar un arrambatge= esbroncar

Engatjat= compromès

Estar de filis= de bon humor

En altres casos, la veritat és que ni amb diccionari no he tret l’entrellat d’algunes paraules i expressions de la ‘Crònica’. Potser algú me’n podrà donar raó. Són les següents:

fer a plaps a plaps (sobre la marxa?),

ser un sopes

malfarcit (versió suau de ‘malparit’?)

revenxinat

donar-se a les àguiles

Per cert, temps enrere hi havia un moviment que propugnava apadrinar paraules i expressions en risc de desaparèixer; es tractava d’utilitzar cada dia un mot a preservar.  Si us hi voleu afegir, Mn Armengou ens en proporciona una bona colla. Si m’ho permeteu, doncs, amb aquesta invitació, servidor -‘un hom’, que diria el mossèn- toca pirandó (se’n va).

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada