0

Dia Mundial de l’Optimisme 2013, a la berguedana

L’any 2011 hi va haver un intent d’instituir el 22 de novembre com a Dia Mundial de l’Optimisme. L’any passat ja no en vaig sentir a parlar més i tampoc veig que enguany s’hagi previst res per a aquesta setmana, cosa que em confirma que, a l’hora d’emprendre projectes i iniciatives noves, per bones que siguin, l’optimisme està molt bé, però resulta insuficient: val més que s’acompanyi  d’una bona dosi d’intel·ligència i d’esforç.

En tot cas, m’apunto a celebrar el meu particular Dia de l’Optimisme 2013, concentrant-me a destacar les coses bones que veig al meu voltant, i per acotar-ho una mica, ho faré a nivell de Berga. Berga té molts aspectes a millorar, segur, però també té moltes coses positives i/o que funcionen (i que no sempre reben el reconeixement que mereixen). Citem-ne 10:

1. La Cultura Popular. No hi ha dubte que viu un gran moment a la ciutat: castellers, tradicions (Pastorets, festes…), grups teatrals, la Patum que es projecta i es va endreçant….

2. La Música. No trobaríem cap altra ciutat catalana amb una vitalitat musical -proporcionalment- tan gran, amb una Escola de molt de gruix, formacions musicals de tot tipus (orquestres, banda, cobles, corals…), grups i músics amb reconeixement arreu del país, concerts i actuacions tot l’any en tots els gèneres…

3. Els Esports. Els clubs berguedans potser no aconsegueixen grans triomfs fora (alguns sí), però apleguen més practicants que mai, i la ciutat és seu de competicions esportives de prestigi.

4. Les entitats de voluntariat i d’inclusió social. Caritas, Creu Roja, les associacions de veïns… fan una tasca insubstituïble a l’hora d’atendre les persones  que, amb la crisi, ho estan passant malament.  I  Berga té la sort de comptar també amb entitats i institucions que vetllen de manera continuada pels col·lectius de persones amb discapacitats.

5.El Càmping (com a exemple de les empreses que estan fent bona feina i se’n surten, que també n’hi ha). Berga Resort s’ha convertit en un gran motor del turisme de la comarca, continua invertint i creixent i, a més, aposta per la qualitat més que no pas purament pel preu -com ha de ser-. Alhora, segueix gestant-se (lentament i amb dificultats, però sense deixar d’avançar) el projecte del Parc de la Natura,  que serà un revulsiu per a la nostra economia.

6. La teca.  Per a aquell que li agradi menjar bé, Berga és parada obligada: no només per gaudir dels nostres restaurants (des dels de més anomenada fins als més populars), sinó també per proveir-se adequadament en els comerços d’alimentació de la ciutat.

7. L’entorn i els racons singulars. No sé si podem dir que Berga és una població ‘bonica’, i tampoc excel·lim en cuidar-ne els detalls, però el marc paisatgístic de la ciutat és magnífic, el barri vell té una forta personalitat, i arreu del terme municipal hi ha racons amb encant.

8. La seguretat. Berga encara és una vila tranquil·la, en què es pot passejar a qualsevol hora sense por. Per descomptat que periòdicament patim onades de robatoris -sovint realitzats per persones alienes a la ciutat- i que hi ha problemes de drogues, baralles, accidents, etc, però en ple segle XXI i al mig de Catalunya, ja firmaria que la cosa es mantingués com fins ara. Altra cosa és el tema del civisme.

9.  El berguedanisme. Els berguedans podem ser hipercrítics quan jutgem les nostres coses (quelcom que, fins a cert punt, és saludable), però també compartim un ‘patriotisme local’ que fa que ens reconeguem tots com a part d’una mateixa comunitat, i que ens predisposa a donar un cop de mà en els afers col·lectius, a ser solidaris  els uns amb els altres i a defensar amb dents i ungles ‘lo nostre’.

10. La gent.  Si ens hi fixem, la majoria de les coses que hem llistat fins ara tenen el mateix secret al darrera: persones concretes que amb el seu enginy, treball i generositat porten endavant la ciutat. Per la resta, tenim  una gran majoria de ‘bona gent’… i és clar, alguns que no ho són tant, però d’aquests ja ens en recordarem quan commemorem el Dia Mundial del Pessimisme.

En fi, hem destacat 10 coses positives, i encara en podríem afegir moltes més, perquè hi són. És oportú, just i necessari, doncs, celebrar i agrair allò de bo que tenim, ni que sigui un dia a l’any.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.