0

Créixer: com?

En un anterior post  dèiem que seria bo per a Berga i el Berguedà incrementar la seva població, i argumentàvem que això passava pel creixement econòmic, revertint la contracció que s’ha produït durant la crisi (-9,1% de VAB entre els anys 2007 i 2012). En l’escrit d’avui explicarem en quins sectors s’hauria de basar aquest creixement (a partir de la idea-força de rendibilitzar els nostres actius -persones, recursos naturals, intangibles…-), i en un proper article ens preguntarem quines condicions s’han de donar per a fer possible tot plegat.

Quins sectors faran possible el nostre desenvolupament, doncs? D’entrada, hem de cuidar el primari, perquè podem diferenciar-nos per tenir una agricultura i una ramaderia de qualitat i productiva (amb productes estrella i marca pròpia, tal com ja es fa amb la vedella). Al mateix temps, hem de posar en valor la funció de preservació del paisatge i de tenir cura del territori que exerceixen els pagesos.

Hem d’apostar igualment -i especialment- per la reindustrialització de la comarca, que pot abastar tota mena de subsectors: des dels productes  alimentaris fins al tèxtil intel·ligent, passant per la metal·lúrgia o l’energia (la biomassa, els parcs solars, els salts d’aigua… poden donar molt de si, si s’aclareixen i es resolen en positiu les giragonses que està fent la legislació estatal). No hauríem de cometre l’error de renunciar a la indústria, perquè és l’esquelet que dóna solidesa al conjunt de l’economia, i no és cert que, amb la globalització, estigui condemnada a anar-se’n a països emergents; al revés, des del Berguedà hem de llançar-nos a conquerir el món.

La construcció també té un paper a jugar al Berguedà, tant pel cantó de la rehabilitació com cobrint les noves necessitats d´habitatge i participant de l’obra pública (hi ha molt a fer, encara, en adequació d’infraestructures viàries i connectivitat).

Per últim, hem de reforçar el sector serveis. Certament, el comerç s’haurà de transformar (aquell que encara no ho hagi fet), però podrà aprofitar  el creixement de la resta de sectors i de la població. Pel seu cantó, el turisme -que està lluny de tocar sostre- pot agafar nou impuls amb projectes motors com el Parc de la Natura o el Museu de la Patum, i amb atractius afegits com la nostra cada cop més reconeguda gastronomia o les cites esportives.

Alhora, ens convé disposar d’organitzacions potents basades en el coneixement (com l’Hospital o els centres educatius i els de formació), d’empreses de l’àmbit de les noves tecnologies, de serveis per atendre el cada cop més nombrós segment de la gent gran, d’iniciatives professionals basades en la cultura (la música, el patrimoni…), etc.

En resum, hem d’anar cap a una economia berguedana diversificada -quelcom que evitarà els perills dels monocultius- i que tindrà per protagonistes els emprenedors i les petites empreses.

(Article aparegut al diari Tasta el Berguedà, núm.3)

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada