0

Cooperació entre ciutats

En temps de crisi (i àdhuc si no n’hi hagués), és bo que les administracions públiques col.laborin entre si. D’aquesta manera, seran capaces –sumant esforços- d’aconseguir coses que per separat no podrien fer. Alhora, gràcies a les economies d’escala, guanyaran eficiència i estalviaran recursos. Encara, el procés mateix de cooperar resulta positiu en ell mateix, ja que és font d’aprenentatges diversos. En conjunt, els dividends potencials per als ciutadans són molts.

Els beneficis que es deriven d’aquesta creació de sinergies filla del treballar plegats, però, només seran superiors als costos de coordinació -que també hi són- si es deixen de banda els desitjos de protagonisme exacerbat, les temptacions de sectarisme, i les tendències tan comunes a obrar de cara a la galeria (vegi’s alguns agermanaments) o a burocratitzar-ho tot (creant nous organismes, multiplicant les reunions i els mecanismes de coordinació, etc). Si no és així, i si falta el punt de generositat i de bona voluntat que lubrica el treball cooperatiu, aquest pot crear més problemes dels que vol resoldre.

Sembla que les reformes del govern local que es cuinen a Madrid i a Barcelona pretenen anar per aquest camí. Altra cosa serà que realment hi vagin, i que siguin verament útils. El temps dirà. En tot cas, no cal pas esperar a veure què en resulta. Des dels municipis res no impedeix que des d’ara mateix s’aprofundeixi molt més encara en aquesta oportunitat, per exemple amb la concertació entre ajuntaments. Aquest estiu n’hem tingut un bon exemple amb el “Festival de Música Antiga dels Pirineus“, una iniciativa cultural d’alt nivell possible gràcies a la suma d’esforços d’una vintena d’Ajuntaments -quatre dels quals berguedans-. Precisament, els interessos comuns dels municipis i comarques dels Pirineus i Pre-Pirineus, ara trossejats en tres províncies, mereixerien que projectes com el del Festival fossin molt més habituals. A aquest efecte, temps enrera se’m va demanar de preparar un esboç de proposta que apostava per la sistematització de la cooperació entre les capitals pirinenques, amb els quals hi ha nombroso terrenys de potencial entesa: la cultura, les infraestructures i serveis, el desenvolupament… L’adjunto per a aquells que hi pugueu tenir interès (document ‘Taula d’Alcaldes del Pirineu’). Per cert que, ara, els territoris pirinencs tenim el gran repte comú dels Jocs Olímpics d’Hivern, que són la nostra carta més realista per a veure avançar el desdoblament del tram de la C-16 que manca, i per a promoure la zona.

En el cas de Berga, els nostres aliats potencials són molts, a banda dels del cantó dels Pirineus. Ens convé estrènyer relacions amb Vic i amb Manresa, que són els nostres referents naturals (però sempre partint dels nostres interessos, i no pas fent seguidisme dels nostres veïns i/o anant a remolc de les seves necessitats); igualment, hem de trobar objectius compartits amb Solsona i el Solsonès (explorem camps com el sector primari, el turisme, el carlisme…); hem de fer valer també el pes al país dels municipis estructuradors de la Catalunya interior: Ripoll, Olot, Mollerussa, Igualada…; a més, hem de poder-nos relacionar de tu a tu (sense haver de demanar permís a tercers) amb els grans municipis metropolitans, la capital inclosa (i sí, hi ha terrenys en què això té sentit i pot aprofitar a ambdues parts); finalment, hem de tenir una estratègia de relacions internacionals amb altres ciutats europees, ni que sigui per aprofitar les oportunitats que el marc europeu i els programes de la Unió Europea obren.

Per tant, són moltes les oportunitats de col.laboració entre territoris en benefici de tots, i es demostra un cop més la saviesa de la dita “la unió fa la força”.

Taula d’Alcaldes del Pirineu

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.