0

Consell d’Infants i Mercat de Cooperatives: serveixen d’alguna cosa?

Ahir va celebrar-se una nova reunió del Consell d’Infants de Berga i una edició més del Mercat de les Cooperatives escolars del Berguedà, dues iniciatives interessants que promouen valors importants: la presa de responsabilitats pel bé comú, l’emprenedoria, el treball en equip, el lideratge….

A destacar que no es tracta de bolets puntuals que comencen i acaben en si mateixos, sinó de projectes seriosos i de continuïtat, en els quals els centres d’ensenyament berguedans s’impliquen activament. El Consell d’Infants està emmarcat en el Projecte Educatiu de Ciutat i existeix des de l’any 2005; es basa tant en el treball que es fa en els centres educatius (involucrant un nombre notable de nens i nenes) com en les diverses reunions que els representants escollits de la resta d’alumnes fan durant el curs per a suggerir, debatre i fer el seguiment de les propostes que apadrinen –com l’skatepark que aviat es construirà a Berga.

Pel seu cantó, la mostra de Cooperatives és fruit del programa Cultura emprenedora a l’escola i també suposa per als nanos una immersió veritable en el món de l’economia, ja que els participants han de constituir una empresa, escollir els productes que fabricaran, elaborar-los, comercialitzar-los i dur a terme totes les funcions auxil.liars necessàries (des d’estudis de mercat fins a la comptabilitat, el màrqueting o el repartiment de funcions dins de la cooperativa).

Què es pot esperar, d’ambdues iniciatives? En primer lloc, que els nostres infants entenguin millor la societat de la qual formen part i el seu funcionament. En segon lloc, que adquireixin els valors que hi ha darrera les activitats que duen a terme. I finalment, que alguns d’ells desenvolupin vocacions de servei públic i/o emprenedores. Mai se sap què pot acabar germinant de les llavors que es planten a través d’aquests projectes…

A dir veritat, però, sóc una mica escèptic sobre això darrer, perquè el dia a dia acaba marcant molt més que no pas el prendre part en esdeveniments com els esmentats, per més benintencionats i ben executats que siguin. Així, si a casa, al carrer, als mitjans de comunicació o a les mateixes escoles, els nens escolten -dia sí, dia també- que elspolítics són tots uns corruptes, que empresari és sinònim d’aprofitat o que, en el millor dels casos, fer política i fer empresa és complicar-se la vida innecessàriament, no és fàcil que vulguin convertir-se en activistes polítics o econòmics.

I si, a més, al si de les seves famílies a aquests xicots no se’ls assignen responsabilitats ni se’ls deixa dir la seva; i si després, en la vida adulta, resulta que a les empreses i als partits es troben que no hi pintes res i que no poden qüestionar l’status quo ni fer la diferència; llavors seria natural que acabéssim tenint ciutadans passius i acrítics (o simplement reactius i nihilistes, la qual cosa no seria gaire millor), decebuts per lacontradicció entre els principis que se’ls prediquen i la realitat amb què es troben.   Com deia aquell proverbi africà: per educar un infant es necessita tota una tribu… i que tota la tribu prediqui el mateix i visqui allò predicat.

De totes formes, cal ser optimista i esperar que precisament aquestanova generació serà la que canviï les coses i renovi tant el sistema polític com l’econòmic, que prou falta ens fa. I si això passa, segur que els Consells d’Infants i les Cooperatives d’escolars hi hauran tingut alguna cosa a veure, com a grans escoles de ciutadania que són. Felicitats, doncs, a tots/totes els que ho fan possible i a aquells que hi prenen part.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.