0

Circuit inclusiu, ciutat inclusiva

Circuit inclusiu BergaLa col•laboració entre la Fundació Itinerarium i l’Ajuntament de Berga ha fet possible que la nostra ciutat ja compti -al voltant de la Serra de Noet- amb un circuit “Sumant Capacitats”: un recorregut a l’aire lliure convenientment adaptat a col•lectius amb necessitats especials.

És una proposta lloable, perquè ofereix una nova oportunitat d’oci i recreació a persones amb diferents tipus de discapacitats, i alhora és un reclam turístic local i un projecte que fomenta l’esport i la vida saludable. Però sobretot hauríem de destacar el caràcter inclusiu de la iniciativa, ja que es tracta d’afavorir que gaudim de la natura i dels beneficis de l’activitat física tots plegats, sense importar les característiques i condicions de cadascú, reforçant-se així la cohesió de la nostra societat. A vegades, des del paternalisme es vol sobreprotegir col•lectius desafavorits o amb limitacions físiques o mentals, i el que s’acaba fent és segregar-los, mantenint-los a part de la resta de la comunitat. És clar que el camí bo és a la inversa: integrar, compartir, barrejar, sumar.

Precisament, la inclusivitat hauria de ser sempre un dels grans principis inspiradors tant de l’acció pública com del sector privat (del lucratiu i de l’associatiu), perquè no només és un bé en si mateixa, sinó que sovint no representa cap esforç ni cost afegit important a la manera habitual de fer les coses. Aquesta és la filosofia de l’anomenat moviment del “disseny universal”, que afirma que el bon disseny capacita i el mal disseny discapacita, i que recomana que el disseny de béns i serveis es basi en la flexibilitat (per adaptar-se a un ampli rang de capacitats i preferències individuals), la senzillesa i l’ús intuitiu (fer que el bé o servei sigui fàcil d’entendre i d’utilitzar), la tolerància als errors, el requerir un escàs esforç físic dels usuaris, la informació fàcil de percebre, etc.

Així, una casa o un carrer sense barreres, un autobús de pis baix, un formulari administratiu clar i llegible o unes tecnologies més humanitzades són expressions d’un disseny pensat per a tots, que resulta molt més rentable socialment i econòmicament a mig i llarg termini. Socialment, és evident: millora la qualitat de vida de la gent i l’equitat general; però un tal disseny també pot ser rentable econòmicament: el disseny universal permet abaratir els costos perquè augmenta la demanda en arribar a la totalitat de la població, i fa que les persones guanyin en autonomia, necessitant llavors menys ajudes d’altres persones, ja siguin familiars o professionals.

En el cas de Berga, hem de continuar treballant amb aquest nord i preparant la ciutat per tal que tothom s’hi senti còmode i se la senti i se la faci seva. A aquest efecte, Berga ja compta amb un Pla d’Inclusió -que caldrà seguir desplegant i actualitzant-, i s’ha anat avançant i fent millores inclusives a través de l’urbanisme, dels serveis socials, del transport públic, de la comunicació … Però queda encara molt per fer, i la responsabilitat és de tots: és imprescindible el compromís de les escoles, de les empreses, de les entitats, de les comunitats de veïns i dels mateixos ciutadans. Sense dubte que val la pena, perquè al capdavall, emprendre aquest camí és en profit de tothom: tots tenim alguna limitació, i tots podem experimentar discapacitats en algun moment o etapa de la nostra vida.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.