0

Cara i creu de l’associacionisme

Les entitats són molt importants per a qualsevol població, per diverses raons. En primer lloc, per la feina que fan, amb aportacions a la comunitat que unes vegades supleixen les limitacions de les administracions públiques, en altres ocasions obren nous camins, i sovint tenen un valor afegit precisament per la manera diferent de fer les coses que les caracteritza –per entendre’ns: el caliu de la companyia que proporcionen els voluntaris dels Amics de la Gent Gran a les persones ancianes que viuen soles no és igual al que els donaria un/a professional.

Però les associacions són també valuoses per a les nostres ciutats perquè fan una funció de cohesió social insubstituïble: creen interrelacions, són grans escoles d’empatia i estableixen vincles de solidaritat entre les persones sense els quals els municipis serien simplement mercats funcionals.

Essent així, és lògic que des de les administracions es doni suport al món associatiu. En aquest sentit, a Berga està previst que ben aviat es posi a disposició de les associacions locals un Casal d’Entitats, que els facilitarà la tasca i alhora promourà la interrelació entre elles. També s’ha creat un nou espai de les entitats al portal municipal d’Internet. Tot plegat és de justícia, i ens n’hem de felicitar.

Ara bé, els reptes als quals s’enfronten les associacions van més enllà de la manca de recursos materials i econòmics. En una jornada de treball celebrada el passat 15 de març, les entitats berguedanes varen identificar tant els seus punts forts (el coneixement entre els membres de les entitats, el reconeixement local i nacional, el factor integrador, l’esforç, l’autogestió i la solidaritat) com els seus ‘mals’ (afirmaven que els calen instal·lacions, coordinació entre elles, finançament, comunicació amb l’Ajuntament i la resta d’administracions, voluntaris, joves i menys burocràcia).

Havent estat i essent encara membre de moltes entitats, m’adono que són problemes recurrents -que venen ja de lluny- i força generalitzats: els trobem tant a Berga com en qualsevol altre municipi, i en entitats de tot tipus. Alguns tenen a veure amb canvis en la mateixa societat: actualment costa més aconseguir compromisos estables per part de la gent (de totes les edats); per tant, cal ser capaç de compensar-ho amb més contribucions puntuals (voluntariat per projectes).

Altres dèficits de les associacions poden paliar-se en certa mesura mitjançant la formació dels seus dirigents. Al capdavall, en qüestions de gestió i modernització associativa (que tenen a veure amb la comunicació, la generació de recursos, el treball en xarxa, l’organització i funcionament intern…) no es neix pas ensenyat, i els anys d’experiència pràctica no ho són tot. Allò que no té sentit és repetir sempre els mateixos errors -l’amateurisme no pot ser excusa-, i el cert és que no cal pas professionalitzar-se per fer les coses millor i fins i tot aspirar a l’excel.lència.

Finalment, la resta de problemes no ho serien tant si hi hagués més cooperació interassociativa i si administracions i tercer sector treballessin més colze a colze; en aquest sentit, tenen raó les entitats quan reclamen que a l’administració li ha de preocupar menys la paperassa (cal, doncs, desburocratitzar al màxim possible la relació amb les associacions) i més com potenciar la funció social que estan fent les organitzacions sense afany de lucre.

A Berga tenim una notable riquesa associativa i en solem presumir, però si volem que continuï essent així, haurem de fer-ne l’oportú reconeixement i haurem de donar-hi un més gran recolzament. En el benentès que això és cosa de tots, i no pas només de les institucions.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.