0

Bona nota per als centres educatius berguedans

Estic visitant els centres d’ensenyament de Berga i reunint-me amb els seus equips directius. He anat ja a la meitat dels nostres CEIPS i instituts (compto completar els que falten ben aviat) i les sensacions, fins ara, són molt positives. En tots els casos s’està fent bona feina, hi ha un interès real per innovar i per millorar, i la gent que va al davant d’aquests centres estan implicats de veritat -i tinc la impressió que també saben implicar la resta de professionals.

A partir d’aquí, cada cas pot presumir de moltes coses. L’escola de Sant Joan, per exemple, està fortament compromesa amb assegurar l’equitat d’oportunitats entre tots els alumnes, alhora que s’obre al barri i té una AMPA molt col·laboradora. Al seu torn, Santa Eulàlia és una escola inclusiva que dóna molta importància a la lectura i que ha fet un pla experimental de llengües estrangeres. D’altra banda, el SES Serra de Noet manté un alt grau d’utilització de les eines TIC, i es pren molt seriosament la tutoritació dels alumnes. I l’Institut Guillem de Berguedà impulsa Pedret TV, participa del programa ITACA i té previst fer una aposta per la internacionalització (batxibac) molt interessant.

Per descomptat, tots els centres tenen també diverses necessitats pendents de cobrir, i projectes nous que requereixen d’un suport addicional. N’he pres bona nota.

Una reflexió que he fet a tothom és que valdria la pena sumar esforços i treballar conjuntament alguns aspectes del repte de l’atenció a la diversitat. Val a dir que tots els centres ja estan fent coses en aquest camp, però seria bo anar més enllà. Per exemple, ens podríem inspirar en el Programa Èxit del Consorci d’Educació de Barcelona, que ofereix reforç escolar durant el curs a alumnes de 5è i 6è i 1r i 2n d’ESO als quals s’ajuda a adquirir hàbits d’estudi i a anar endavant, gràcies a l’acompanyament i motivació que en fan estudiants més grans –que reben una petita compensació per aquesta tasca-. O també es podria pensar en alguna actuació per a ajudar a desenvolupar en major grau les capacitats d’aquells alumnes amb més potencial, que a vegades queden més oblidats. Aquests podrien ser projectes de ciutat, en els quals a més caldria comptar amb altres agents que ja treballen objectius semblants –com Caritas, Creu Roja o fins i tot algunes acadèmies.

En fi, per tractar d’aquests i altres temes d’interès comú (des del Projecte Educatiu de Ciutat i el Consell d’Infants fins a les iniciatives inclusives, les celebracions de Carnestoltes o la Setmana Blanca), valdrà la pena dinamitzar el Consell Escolar Municipal i fer-ne una eina útil per a la comunitat educativa berguedana.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.