0

Berga, smart city?

Un dels temes de què es parlarà aquesta setmana al Mobile World Congress que se celebra a Barcelona és el de les “smart cities”. Les ciutats intel.ligents són aquelles que fan un ús intensiu de les tecnologies per a millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Des d’aquest punt de vista, sovint les nostres ciutats ho són poc, d’intel.ligents, i més encara si no ens limitem a pensar en les ‘tecnologies hard’ (les de la informació i la comunicació, la robòtica, els sistemes intel.ligents…) sinó que també tenim en compte les no menys importants ‘tecnologies soft’ (les que conformen les ciències socials o la gestió pública, per exemple). Unes i altres ja existeixen i progressen dia a dia, però no les estem aprofitant suficientment. Hi ha, doncs, molt camí per recórrer, encara.

D’entrada, no és possible ser una smart city si no es compta amb banda ampla de veritat i aquesta no està a disposició de la població; lainfraestructura TIC és la peça crítica que possibilita la connexió entre totes les xarxes de la ciutat. A més, cal que una multiplicitat de sensorsmonitoregin constantment  el funcionament dels serveis i dels aparells, i que els softwares corresponents interpretin aquestes dades i en treguin conclusions. Per entendre’ns: enlloc d’obrir les llums dels fanals a una hora determinada, els sensors indiquen quan s’arriba al nivell de foscor establert que fa necessari que s’encengui la il.luminació pública i amb quina intensitat ha de brillar. Enlloc de passar a buscar la brossa cada dia -o el plàstic, el paper i el vidre cada setmana-, els sensors indiquen quan els respectius contenidors estan plens i cal procedir a buidar-los. Enlloc d’engegar els aspersors a intervals programats, els sensors d’humitat reconeixen quan ha plogut i no és necessari regar, i altres sensors detecten les fuites d’aigua de les canonades municipals. Enlloc de tenir semàfors ‘rígids’ (que fan esperar els vianants que volen travessar encara que no hi hagi vehicles circulant), els sensors donen pas a la gent mentre no hi ha quòrum de cotxes esperant. La salut també es pot beneficiar de sensors de contaminació que adverteixin  a ciutadans amb al.lèrgies sobre les condicions de l’aire.

Igualment, la tecnologia ens pot avisar a través del mòbil de quant tardarà a arribar l’autobús (gràcies a la geolocalització en temps real del bus), i sobre on podrem trobar una plaça de pàrquing lliure. Per la seva part, càmeres de vigilància dotades de software capaç de reconèixer en les imatges patrons propis de fets incívics o delictius, poden enviar una alerta als cossos policials davant de possibles riscos. I utilitzant unes senzilles tauletes, els operaris municipals tenen al seu abast la notificació des del carrer d’incidències a l’espai públic, i àdhuc fer determinades gestions a distància.

En l’àmbit del turisme, la tecnologia fa possible aplicar la realitat augmentada de cara a proporcionar informació als visitants sobre llocs d’interès, alhora que els codis QR informen els usuaris dels equipaments sobre els modus d’ús, les etiquetes amb xips d’identificació per radiofreqüència faciliten el control i gestió dels béns municipals, i la teleassistència fa sentir segura a la gent gran que viu sola –perquè sap que, si li passa res, vindran a ajudar-la.

Tot això i moltes més coses conforma la ciutat intel.ligent. Però per a mi una ciutat no pot presumir de smart si, més enllà de comptar amb eines com les citades, no posa aquests mitjans al servei de la gent, no sap gestionar el seu talent, o no aposta per una governança participativa.

En fi, sigui com sigui, Berga ha d’anar fent passos cap a aquest paradigma de smart city, que promet millors serveis i més eficiència. Això implica canviar maneres de fer i invertir diners públics, però es tracta d’una inversió que acabarà resultant molt rentable –econòmicament, socialment i des del punt de vista de la sostenibilitat.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.