0

Berga i el Berguedà

Berga

Els berguedans -com la majoria de mortals- estem molt orgullosos de la nostra ciutat i en som molt patriotes, preferint fixar-nos en les seves virtuts i actius (que en son molts) que no pas en els seus defectes i carencies (que tambe son moltes). El problema i la paraxoda es que aquest berguedanisme no va acompanyat d’una alta autoestima col.lectiva -mes aviat al contrari-, i sense autoestima poques coses es poden fer…

En tot cas, i per resumir, diria que Berga es una ciutat de contrastos: ofereix una relativament alta qualitat de vida, pero poques oportunitats professionals i economiques; te una intensa activitat de cultura popular, pero una minsa oferta cultural professional; disposa d’un conjunt important de serveis publics i privats, pero no sempre excel.lents;  te racons meravellosos, pero alhora es desordenada, descuidada i bruta; i te una grandaria i un taranna que fan que sigui una ciutat a escala humana (aquest es el seu secret), pero tambe al mateix temps un microcosmos propici a la xafarderia, les capelletes i faccions, i les enveges i baralles de campanar. En resum, Berga no es una ciutat perfecta, pero ens l’estimem amb passio, perque es la nostra. I si en el passat, la vila  va ser de les que comptaven al pais (fou una de les grans ciutats catalanes de l’edat mitjana, capital de la Catalunya carlina al 1837, bressol del textil a Catalunya…), el present, en canvi, se’ns apareix complicat, i el futur molt incert –pero encara per escriure.

Convido a descobrir la vila als que encara no hi hagueu estat, a disfrutar-la els que ja la coneixeu, i a implicar-s’hi per millorar-la a tots els que en som part.

El Bergueda

No es pot parlar de Berga sense parlar del Bergueda, ni viceversa. La nostra es una comarca diversa i beneida pels Deus. El paisatge i la naturalesa ens han estat donats generosament, i son un tresor per als excursionistes i els amants de l’autenticitat. A diferencia d’altres llocs, aqui no hi patireu la massificacio turistica, i hi trobareu gent honesta i acollidora. Els preus son correctes, i el menjar encara te gust, l’habitatge es assequible i les comunicacions amb el sud metropolita son notables. En definitiva, no es un mal lloc per a viure-hi, tenir-hi una segona residencia o passar-hi uns dies.

Te futur, pero, la comarca? Val a dir que les tendencies en curs no ens afavoreixen. Concretament, la globalitzacio ens converteix en un territori encara mes periferic -en sentit geografic, pero tambe i sobretot en sentit de comptar per a alguna cosa-: som periferia al si de Catalunya, alhora que Catalunya ho es en relacio a Espanya, Espanya respecte a Europa, i Europa en relacio al mon.  Al mateix temps, l’emergencia  de la societat del coneixement posa en evidencia les nostres mancances en els nivells de formacio de la nostra gent -agreujades pel fet que els joves mes formats se’ns en van- i en la dimensio connectivitat digital. Encara,  l’envelliment general de la poblacio es acusat al Bergueda (per falta de renovacio de la base demografica), i significa una minva de la nostra capacitat productiva i de la capacitat de canviar i innovar del Bergueda.

Vol dir tot aixo que el Bergueda esta condemnat a la decadencia? No necessariament, pero en tenim molts numeros, si no hi fem res. Estem jugant un joc en que les cartes ens venen donades (i ja hem vist com n’hi ha de molt importants que no son bones). Pero tambe en tenim de positives i, sobretot, el resultat de la partida dependra de com les juguem, aquestes cartes.  De manera que el futur resta obert…

Webs

http://www.ajberga.cat

http://www.turismeberga.cat

http://www.lapatum.cat

http://www.tv3.cat/videos/4596671/La-Patum-de-Berga

http://www.elbergueda.cat

El Forum d’Opinio Bergueda

No es veritat que a Berga i a la comarca no hi hagi gent -i no pas poca- amb inquietuds i idees respecte al present i futur de la nostra contrada. El problema es que no sempre tenen prou visibilitat, aquestes persones, ni hi ha prou coordinacio entre elles. Per aixo hem creat el Forum d’Opinio: un conjunt d’una vintena de berguedans amb ganes de dir la nostra i amb voluntat de ser utils.  Que ens caracteritza?

En primer lloc, que entre nosaltres hi ha gent de diferents sensibilitats ideologiques, a vegades combinades amb militancies politiques en grups diversos, a vegades canalitzades a traves d’entitats socials, culturals o civiques. Aquesta pluralitat per a nosaltres no es cap problema, sino un enriquiment; i com que coincidim tots en buscar el millor per a la comarca i en rebutjar el sectarisme, ens es facil d’entendre’ns i d’arribar a acords. Una mica mes d’aquest tipus d’actituds li aniria prou be, al Bergueda.

En segon lloc, som gent en general d’una edat intermitja (de 30 a 50 anys), i aixo no deu ser pas casualitat: en aquestes edats un encara te l’esperanca de poder millorar alguna cosa d’aquest mon (no hem llancat la tovallola, no ens hem apalancat), mentre que al mateix temps es te ja una certa experiencia i know-how sectorial i nocions de com funcionen les coses, i recursos i contactes… que fan que hom se sent capac de fer la diferencia, d‘aconseguir resultats.

En tercer lloc, en el Forum hi ha gent de diferents sectors: des de la salut fins al periodisme, des de l’administracio publica fins a l’empresa o el dret, i tambe del mon de la cultura, les entitats, la universitat, l’arquitectura, etc. Aquest es un actiu important quan debatem temes, perque ho podem fer tenint en compte optiques sectorials variades i complementaries.

Què fem, des del Forum? Les pretensions son limitades: ni podem ni volem questionar i replantejar-ho tot, pero si posar el nostre gra de sorra, que pot ser valuos si l’aportem amb rigor i amb valentia. Rigor fruit del coneixement expert que tenim nosaltres mateixos dels temes que tractem o que anem a buscar en persones de referencia a qui convidem a prendre part en els nostres treballs, i de l’elaboracio a consciencia de les nostres propostes. I valentia que consisteix en abordar els reptes que ens semblen mes rellevants (siguin o no siguin politicament correctes) i fer-ho dient les coses pel seu nom, fent propostes que no agradaran a tothom, i comprometent-nos a ajudar a tirar-les endavant.

Amb aquesta orientacio ens trobem un cop al mes per a discutir un tema monografic que un membre del Forum s’ha preparat. Hi dediquem una o mes reunions, si conve amb convidats experts en el tema de que es tracti cada vegada, i acabem arribant a unes conclusions i propostes.

Fins al moment hem tractat assumptes com la promocio de la comarca, els transports i les infraestructures de comunicacions, la fuga del talent, els mitjans de comunicacio o la sanitat.

En aquest document podreu coneixer mes detalls del Forum Bergueda.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.