0

Berga i el Berguedà, referents musicals

D’un temps ençà, l’oferta musical disponible a Berga és notable, tant en quantitat com en qualitat. Just acabada la intensa temporada de concerts de l’Escola Municipal de música, el memorial Ricard Cuadra, les sardanes dels dies de Patum i les actuacions del Konvent.0, aquests dies coincideixen a la ciutat els concerts del FREMAP, el Ir curs d’aquest Festival, el cicle “Els orgues de Catalunya”, el final de temporada de La General…

Tanta vitalitat no és cap casualitat. Ara es recullen els fruits de molts anys d’ensenyament i difusió de la música per part d’una bona colla de persones entregades a la causa (des de la Montserrat Peraire fins a en Francesc Garcia Carretero, passant per en Ricard Cuadra, en Ramon Noguera i tants d’altres), que alhora ens ensenyaren a estimar-la. Amb l’ajuda també de les administracions (l’Ajuntament de Berga ha apostat clarament pel sector construint la nova seu de l’Escola Municipal de Música –EMMB-, que pot representar l’inici d’una nova etapa), l’interès per la música ha anat creixent, i actualment l’EMMB deu ser l’escola amb més alumnes del país en relació a la població respectiva, alhora que ha estat capaç de generar una prestigiosa coral, diverses orquestres, una bigband, una cobla i una banda. L’EMMB, però, no està sola a la ciutat: tenim Soterrats Tallers, tenim la Cobla Pirineu, tenim l’Orfeó, el Coro, la Coral Queraltina… de la mateixa manera que la resta de la comarca també bull d’iniciatives i formacions.

I és que la tradició musicial del Berguedà ja ve de lluny, i ha donat i dóna noms importants: compositors com Carles Casas, directors com Josep Pons, grups com Brams o la Polifònica de Puig-reig, i tot un conjunt d’intèrprets emergents (des de Xavier Sabata, l’Araceli Esquerra i en Sergi Cuenca, fins a l’Alba o la Queralt Roca, per exemple).

És evident que tot plegat constitueix un actiu molt valuós, que no només eleva el nivell cultural comarcal i contribueix al creixement i gaudi dels berguedans, sinó que alhora ajuda a la projecció externa del territori i dinamitza l’economia. Però segur que encara podem manar molt més enllà: estem arribant a uns nivells de massa crítica i de maduresa que obren noves possibilitats, tant de creació de riquesa i de llocs de treball (la música hauria de veure’s també com un filó d’ocupació i un àmbit d’emprenedoria –això sí, prenent per mercat tot el país i més enllà-) com d’atreviment amb nous reptes (com ara que Berga tingui el seu propi Conservatori) i amb nous projectes (per a quan una òpera?). Amb l’avantatge que la música fa de bon maridar amb gairebé tot: les altres arts, l’educació, l’oci, la salut i tot….

En resum, Berga pot ser una de les capitals musicals catalanes de referència. Però si volem que ho sigui, faríem bé de treballar el tema amb més coordinació i sistema. Una manera de començar-ho a fer podria ser creant la Taula de la Música de la ciutat i elaborant conjuntament tots els actors involucrats un Pla Director que defineixi objectius i un mapa de ruta. Depèn de nosaltres.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.