0

Beques i pràctiques contra la fuga de talent

Ja tenim un nou curs escolar en marxa, un curs que engega amb més alumnes que l’any passat, amb els docents (mai els ho agrairem prou) suplint amb la seva entrega i professionalitat les mancances del sistema, i amb alguns dèficits d’equipaments i una limitada oferta educativa, especialment en formació professional: no disposem a la comarca de cap cicle dedicat al sector primari ni a l’energia, per exemple. És clar que darrera això hi ha en part un problema de massa crítica; som pocs, i per tant la demanda potencial és escassa. Però és que no comptem tampoc amb cap centre de referència a nivell nacional, ni cap que participi de la xarxa InnovaFP, ni cap que aposti per la FP dual…

No ho tenen gaire millor aquells berguedans que aspiren a anar a la Universitat. Amb menys beques (una altra genialitat d’en Wert), menys possibilitats de compaginar estudis i treball (no hi ha feina) i l’habitual sobrecost per als de la Catalunya interior que implica l’haver de desplaçar-se i sovint residir fora de casa, segur que més d’un haurà hagut de renunciar als estudis superiors. I això, a més de socialment injust, vol dir afebliment del futur talent berguedà.

Hi podem fer alguna cosa, des de la comarca? Crec que sí, encara que amb un impacte modest que no resoldria el problema de fons, però que seria determinant per a aquells que se’n podrien beneficiar.

Concretament, podríem posar en marxar un sistema propi de beques i de pràctiques. Un sistema basat en les aportacions d’empreses (perquè sí: hi ha empreses que encara van endavant, i n’hi ha que estarien disposades a posar el seu granet de sorra), i gestionat per l’administració o per l’ACEB.

Pel que fa a les beques, es tractaria que un conjunt d’empreses de la comarca (podríem començar tot just amb una desena) apadrinessin estudiants berguedans, atorgant-los un ajut econòmic que els servís per iniciar la seva trajectòria universitària. Respecte a les pràctiques, hauríem d’aprofitar en molt major grau els programes de pràctiques curriculars de què ja disposen les Universitats, però que ben poques empreses berguedanes utilitzen (en part per desconeixement, en part perquè mai s’ho han plantejat, i en part perquè durant el curs la majoria d’estudiants no estan residint al Berguedà). Per aquesta raó seria bo que, complementant l’anterior, tinguéssim alhora el nostre propi programa de pràctiques, un que s’adeqüés millor a les necessitats i expectatives dels nostres estudiants i empreses en qüestions com la durada de l’stage, el període de l’any en el qual fer-lo, la possibilitat de donar-hi seguiment després…  Si treballéssim en aquestes dues direccions, estudiants i empreses berguedanes entrarien en contacte, es coneixerien, i la relació seria mútuament profitosa (les empreses s’enriquirien amb els nous coneixements aportats pels estudiants, i aquests adquirien experiència, però sobretot alhora facilitaríem que, feta la coneixença, alguns universitaris s’acabessin quedant a l’empresa –i, per tant, a la comarca-). No hem d’oblidar que les pràctiques són una bona via per trobar un lloc de treball, i les empreses valoren l’oportunitat que ofereixen de veure en acció potencials futurs treballadors.

Temps enrere, l’Ajuntament de Berga havia mostrat interès per portar endavant algun esquema d’aquest tipus, i se’m va demanar que hi pensés i que elaborés un primer document de proposta,  on desenvolupés mínimament com podrien ser tant les beques com les pràctiquesberguedanes.  L’adjunto, per si és d’interès per a algú. Hi faig una proposta oberta, discutible i millorable. Però sempre és bo tenir un punt de partida per a començar a debatre un tema.

En conclusió, a banda de lamentar-nos de quant malament està tot, podem fer-hi alguna cosa.

BEQUES I PRÀCTIQUES.BERGUEDÀ

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada