0

A les portes d’un nou món

Hi ha dues forces que estan modelant el món actual. Són forces molt poderoses en si mateixes, però que, a més, quan es combinen i actúen alhora poden resultar letals per a aquells que no s’hi adapten, de la mateixa manera que també poden generar noves oportunitats.

Em refereixo a la mundialització, i a les noves tecnologies (en particular, les de la informació i les comunicacions: les TIC). Comencem parlant de la mundialització -la cada cop major interrelació i interdependència entre països, cultures i sistemes econòmics-. Es tracta d’una realitat que a vegades no es percep, però que està plenament instal·lada entre nosaltres. Les fleques i els bars de Barcelona (i cada cop més, les barberies i perruqueries, també) es pensaven que això de la mundialització no anava amb elles, que era una cosa només d’exportadors i importadors. Doncs bé, la mundialització els ha arribat ja, i ho ha fet com un gran tsunami que els ha canviat la vida. Moltes han tancat o s’han traspassat.

Pel que fa a les noves tecnologies, parlaré només d’un dels efectes que les TIC i la digitalització que les acompanya estan tenint: l’eliminació de la figura dels intermediaris. Això ha transformat profundament sectors com ara el de les agències de viatges, el dels videoclubs o el dels taxis -per anomenar-ne només uns quants.

He mostrat uns casos inquietants, però per descomptat que la mundialització i les TIC també poden ser molt positives: per exemple, gràcies a elles, un emprenedor com Xavier Gual pot gestionar des del Berguedà un exitós negoci d’abast internacional basat en l’acer.

Essent tant rellevant tot plegat, penso que a la comarca es parla poc d’aquestes tendències en curs i trobo a faltar que no es reflexioni més sobre com afecten a cadascú, tant en l’àmbit econòmic com en tots els altres (el cultural, el de les Administracions, el de la formació, el de les entitats…). Sembla que al Berguedà hi hagi la sensació que tot això ens queda lluny o que va per llarg, i no és així. O ho entenem aviat, o en pagarem les conseqüències i ens perdrem els potencials beneficis.

Així, doncs,entendre-ho i treure’n lliçons és el que ara hem de fer. Lliçons com la importància de la formació i dels idiomes; com la necessitat d’unes bones connexions viàries (l’E9 és estratègica de cara al nostre futur globalitzat); com la urgència de disposar de fibra òptica (imprescindible per a la plena rendibilització de les TIC); com l’imperatiu d’innovar i de l’excel·lència (que valen tant per a la multinacional com per a la botiga del carrer Major); o com el canvi d’actitud de passar a considerar que el nostre món és (tot) el món.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.