0

3 Anys com a Director del COLPIS

Acabo de complir tres anys com a director-gerent del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya (Colpis). Un bon moment, doncs, per a fer un balanç d’un període de la meva vida que ha estat tan intens com apassionant.

Durant aquest temps, la primera prioritat ha estat estabilitzar econòmicament el Colpis -que havia patit molt en els anys de crisi i havia acumulat un deute important- i aturar la forta pèrdua de col·legiats que es venia experimentant des de l’any 2012. L’objectiu econòmic s’ha aconseguit abastament -a base de generar nous ingressos i sense apujar les quotes-, i avui el Col·legi té una tranquil·litat financera que li permet mirar amb optimisme els propers anys. El descens en el nombre de col·legiats també s’ha revertit, i la bona notícia és que ens queda encara molt marge de creixement (quelcom que, essent com som un Col·legi d’adscripció voluntària -no cal col·legiar-se per a exercir-, passa per guanyar-nos els membres un a un).

Un altre gran objectiu d’aquests tres anys ha estat donar un nou impuls al Col·legi, tant internament (per ser més útils als col·legiats i per fidelitzar-los) com a nivell social. Portes enfora, aspiràvem a fer més visible, més present i més influent el Col·legi, i a aquest efecte hem teixit una potent xarxa de relacions i partenariats que cobreix tant les institucions públiques (Parlament, Govern, Universitats, món local…) com moltes organitzacions privades (des de Caritas fins a alcaldes.eu o el Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració), i hem estat col·laborant en nombroses plataformes, consells i comissions, així com fent assessorament i aportacions a plans, normatives legals i diagnosis socials.

En el front intern, s’ha donat passos endavant en serveis, activitats i comunicació. Per la part dels serveis, hem potenciat tot el referent a la formació (oferint més cursos, renovant la sala de formació, iniciant amb èxit la formació online, incorporant un tpv, potenciant el màster en tècniques d’investigació social aplicada….), hem professionalitzat les orientacions professionals (ara individuals i també col·lectives) i hem reforçat la borsa de treball (assolint rècords d’ofertes laborals). A tot això, hem prioritzat els àmbits que ens semblaven crítics ara i aquí: la societat digital i el potencial de les noves tecnologies i el big data, la mediació i el conflicte públic, la innovació social, la prospectiva, l’avaluació de polítiques públiques…

Pel que fa a les activitats, s’han multiplicat les xerrades, debats, sopars amb convidat, les visites d’estudi (hem portat col·legiats tres vegades a Brussel·les) i les presentacions de llibres. Hem apostat també per les activitats de reflexió i d’intercanvi amb altres disciplines, organitzant cicles de conferències sobre els drets civils i les llibertats (amb juristes de primera fila), els cursos “Visions de Catalunya” (amb intel·lectuals i historiadors com a ponents), seminaris sobre partits polítics, etc. 

I quant a la comunicació, hem creat un canal youtube i hem començat a gravar i retransmetre les activitats, hem publicat mitja  dotzena de números monogràfics de la revista ÀMBITS (ara amb versions digital i paper) i hem estat especialment actius a les xarxes socials, alhora que hem atès múltiples demandes dels mitjans de comunicació. 

Estem igualment orgullosos de la creació del premi Miquel Caminal & Anna Alabart a treballs finals de grau de les nostres disciplines, que ha de servir per a identificar i reconèixer el talent emergent. 

Finalment, la tercera idea-força d’aquesta etapa ha estat la dinamització de la vida col·legial i el foment de la participació interna. A aquest fi, s’han creat comissions i grups tant sectorials com territorials, i s’ha cuidat vida social (amb sopars de Nadal, sortides al cinema, creació d’un grup esportiu i d’un grup de joves….). A més, a l’última elecció de la Junta de Govern va fer-se possible per primer cop el vot electrònic.

Encara, un col·legi com el nostre no ha pogut ni volgut quedar al marge dels esdeveniments que vivia el nostre país, i  respectant la pluralitat interna,  ha estat actiu (amb posicionalments públics, informes, actes…)  en la reivindicació de la Política, la defensa dels drets i llibertats, i la petició de la regeneració i l’aprofundiment democràtic.  Al mateix temps, s’ha exercit la responsabilitat corporativa en els àmbits mediambiental, de la transparència i la privacitat, la banca ètica, etc.

Evidentment, tota aquesta feina ha estat el fruit de l’esforç conjunt de molta gent: d’una Junta renovada (amb un degà amb empenta i de tarannà conciliador), d’un petit però potent equip intern de professionals de gran nivell i compromís (que hem renovat completament), del suport dels nostres proveïdors, i de la col·laboració de molts col·legiats i organitzacions amigues. La persecució de l’eficiència, de la qualitat i del servei han estat els principis-guia que ens han inspirat.

Per tot plegat, estic raonablement satisfet del treball que s’ha fet, de la meva contribució al mateix, i dels resultats obtinguts. Avui dia, el Colpis és més fort, més útil i més respectat que tres anys enrera. 

De cara al present exercici, ens seguim marcant noves fites: creació d’una nova web, celebració del 30 aniversari del Colpis, aprovació d’una reforma dels Estatuts, donar un salt qualitatiu en l’àmbit dels avantatges col·legials….. Afortunadament, però, sempre queda molt per fer i molt per millorar, de forma que els èxits obtinguts no ens han de fer acomodar ni caure en l’autocomplaença, sinó que ens han de motivar a marcar-nos nous i més ambiciosos objectius. I és que, com deixa el poeta, ‘tot està per fer, i tot és possible’.

Deixa una resposta

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.